page
Gelijkvormigheidsattest

Gelijkvormigheidsattest

Waarom heb je een gelijkvormigheidsattest nodig voor je wagen? 

Het Europees gelijkvormigheidsattest of ‘certificate of conformity’ (COC) is een essentieel document dat u ontvangt bij de aankoop van een nieuwe auto. Dit document, afgeleverd door de fabrikant, dient om te bevestigen dat uw voertuig voldoet aan alle technische en wettelijke eisen die door de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer zijn vastgesteld. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat het gelijkvormigheidsattest precies inhoudt en waarom het zo belangrijk is voor elke autobezitter.

Wat staat er op het gelijkvormigheidsattest?

Het gelijkvormigheidsattest is in feite de identiteitskaart van uw auto. Het bevat cruciale informatie over uw voertuig, waaronder:

  • Het merk van de auto.
  • Het exacte model.
  • De categorie waartoe de auto behoort.
  • De gegevens van de fabrikant, zoals naam en adres.
  • De plaats waar de voorgeschreven platen moeten worden aangebracht.
  • De locatie van het identificatienummer op het chassis.

Deze gegevens zijn van onschatbare waarde, vooral in situaties waarin de identificatie van uw voertuig vereist is bijvoorbeeld als je ervoor kiest om je auto te verkopen aan een auto opkoper.

Wanneer heeft u het gelijkvormigheidsattest nodig?

Het gelijkvormigheidsattest komt mogelijk niet dagelijks van pas, maar het is van vitaal belang in specifieke situaties:

  1. Keuring: Bij de periodieke keuring van uw voertuig zal de technische controleur vaak vragen om het gelijkvormigheidsattest te tonen. Dit document bevestigt dat uw auto aan de wettelijke normen voldoet en veilig is voor gebruik op de weg.
  2. Politiecontrole: Tijdens een verkeerscontrole kan de politie ook vragen naar uw gelijkvormigheidsattest om te verifiëren of uw auto aan alle wettelijke eisen voldoet.
  3. Schade of ongeval: In het geval van een ongeval of schade aan uw voertuig, kan het gelijkvormigheidsattest nodig zijn om de nodige herstellingen uit te voeren en ervoor te zorgen dat uw auto na reparatie nog steeds voldoet aan de wettelijke normen.
  4. Verkoop van uw auto: Als u besluit uw auto te verkopen, zal de koper vaak vragen naar het gelijkvormigheidsattest om de authenticiteit en conformiteit van het voertuig te controleren.

Wie geeft een gelijkvormigheidsattest af?

Het gelijkvormigheidsattest wordt afgeleverd door de officiële verdeler op het moment van aankoop van een nieuwe auto. Zelfs als u een tweedehandsauto koopt, moet u een gelijkvormigheidsattest ontvangen van de verkoper. Het is essentieel om dit document te controleren wanneer u een tweedehandsauto aanschaft om ervoor te zorgen dat het aanwezig is. Indien dit niet het geval is, kunt u een duplicaat aanvragen bij de concessiehouder.

In sommige gevallen kan het keuringscentrum ook een attest verstrekken in geval van verlies van het origineel. Houd er echter rekening mee dat dit proces over het algemeen langer kan duren, omdat het keuringscentrum de auto opnieuw zal controleren om te garanderen dat deze aan de wettelijke en technische voorschriften voldoet.

Het Europees gelijkvormigheidsattest is een onmisbaar document voor elke autobezitter. Het dient als bewijs dat uw voertuig voldoet aan alle wettelijke en technische vereisten en is cruciaal bij keuringen, politiecontroles, schadeherstel en de verkoop van uw auto. Zorg ervoor dat u dit document altijd bij de hand hebt en bewaar het op een veilige plaats. Het kan u helpen problemen te voorkomen en ervoor zorgen dat uw auto altijd aan de normen voldoet.

Gelijkvormigheidsattest

Voordeel van het gelijkvormigheidsattest bij een politiecontrole

Stelt u zich eens voor dat u onderweg bent en plotseling wordt aangehouden door de politie voor een routinematige controle. Dit kan iedereen overkomen. Tijdens zo’n controle zal de politieagent vaak vragen om uw gelijkvormigheidsattest te tonen. Het tonen van dit document kan de procedure aanzienlijk versnellen, omdat het aantoont dat uw voertuig voldoet aan de wettelijke eisen. Het kan ook mogelijke misverstanden en vertragingen vermijden, wat zowel voor u als voor de politieagent positief is.

Het gelijkvormigheidsattest bij ongevallen en schade

In geval van een ongeval of schade aan uw auto kan het gelijkvormigheidsattest van onschatbare waarde zijn. Wanneer u uw voertuig naar een herstelwerkplaats brengt, zal het gelijkvormigheidsattest helpen om ervoor te zorgen dat de reparaties worden uitgevoerd met inachtneming van de oorspronkelijke specificaties van de fabrikant. Dit is van cruciaal belang om de veiligheid en prestaties van uw auto te behouden.

Bovendien kan het gelijkvormigheidsattest helpen bij het verkrijgen van de nodige goedkeuringen en verzekeringen voor uw herstelde voertuig. Verzekeringsmaatschappijen en autoriteiten willen vaak bewijs zien dat uw auto na herstel nog steeds aan alle vereisten voldoet voordat ze groen licht geven voor gebruik op de weg.

Verkoop van uw auto met het gelijkvormigheidsattest

Wanneer u besluit uw auto te verkopen, kan het bezitten van een geldig gelijkvormigheidsattest een doorslaggevende factor zijn om kopers gerust te stellen. Het toont aan dat de auto voldoet aan de normen en specificaties die zijn vastgesteld door de fabrikant en de wettelijke autoriteiten. Dit kan potentiële kopers overtuigen van de integriteit van het voertuig en hen helpen vertrouwen te krijgen in hun aankoopbeslissing zelfs als je kiest voor je auto verkopen zonder keuring

Daarnaast kan het hebben van een gelijkvormigheidsattest u een concurrentievoordeel geven in de tweedehands automarkt. Het kan uw auto onderscheiden van andere voertuigen die mogelijk niet over dit cruciale document beschikken. Dit kan leiden tot een snellere verkoop en mogelijk een betere prijs voor uw auto.

Het belang van het bewaren van uw gelijkvormigheidsattest

Nu u begrijpt waarom het Europees gelijkvormigheidsattest zo belangrijk is, is het essentieel om ervoor te zorgen dat u dit document altijd bij de hand hebt. Bewaar het op een veilige plaats, bijvoorbeeld in de handschoenenkast van uw auto of in uw persoonlijke documenten. Op die manier kunt u snel reageren op situaties waarin dit document vereist is, en kunt u mogelijke ongemakken voorkomen.

Op deze pagina hebben we de waarde van het Europees gelijkvormigheidsattest besproken en waarom het zo cruciaal is voor autobezitters. Of u nu uw auto laat keuren, te maken hebt met een politiecontrole, schade herstelt of uw auto verkoopt, dit document speelt een essentiële rol bij het bevestigen van de conformiteit van uw voertuig aan de geldende normen en voorschriften.

Zorg ervoor dat u altijd een geldig gelijkvormigheidsattest hebt en dat u begrijpt hoe u het moet gebruiken in verschillende situaties. Het kan u helpen problemen te voorkomen en ervoor te zorgen dat uw auto veilig en legaal de weg op kan.